Strömförsörjning och energilagring

I det samhälle vi lever idag finns det knappt någon av oss som klarar oss igenom vardagen utan att använda oss av minst en elektronisk apparat, vare sig vi vill erkänna det eller inte. Det kan handla om kaffebryggaren en tidig morgon, datorn för att klara av dagens arbetsuppgifter eller TV:n för att slappa någon timme innan sängdags, plus flertalet andra apparater. Vad alla dessa har gemensamt är att de drivs av ström och för att driften ska vara så säker som möjlig krävs att strömförsörjningen är både stabil och pålitlig. För att säkerställa detta finns en hel del produkter på marknaden att ta hjälp av och det finns flertalet ställen, både online och på fysiska platser, där du kan hitta dessa hjälpmedel. Kanske är en ställbar nätadapter eller en transformator det du är ute efter eller kanske behöver du något annat. Är du osäker kan du alltid be om råd och hjälp.

Vi vet alla att elektroniska apparater och uppvärmning av våra bostäder drar en hel del el och i slutet av varje månad blir vi, genom ett brev på posten, medvetna om precis hur mycket. Att lagra energi innebär att du skulle kunna spara en del energi under den tiden på dygnet då du inte behöver lika mycket för att sedan använda den under perioder då du vet att du i vanliga fall använder mer el. Detta är möjligt via till exempel solpaneler. En solpanel placeras på en plats dit solen når väl, exempelvis ett tak eller ett öppet fält. De omvandlar solens strålar till energi som du sedan lagrar och kan använda vid ett annat tillfälle. Det är förslagsvis bra att använda denna metod under sommarmånaderna då vi har både mer och längre soltimmar, samtidigt som vi behöver mindre energi då vi inte värmer upp husen som under vinterhalvåret.

Solceller i stor och liten skala

Det har blivit allt mer populärt, och förväntas blir ännu populärare, för privatpersoner att använda sig av solceller för att lagra energi privat. Dessa solceller samlar på sig energi under de soliga och ljusa timmarna på dygnet, och kan sedan försörja hushållet med ström då mörkret faller eller då solen inte är framme lika ofta, exempelvis under årets mörka månader. Ett hushåll som använder sig av denna energilagringsteknik kan uppnå en självförsörjning på ungefär 40 % av hela hushållets totala konsumtion, vilket i slutändan sparar in en hel del pengar. Solceller används inte bara i stor skala, utan många är de trädgårdar och balkonger som under kvällstid lyses upp av små solcellslampor som har laddats under dagen genom att stå i ljuset. Genom användning av dessa ges en utmärkt belysning som skapar en härlig atmosfär utan att du behöver slå på strömbrytaren.

Strömförsörjning för datorer

Utan strömförsörjning fungerar inte dina elektroniska apparater. De behöver energi i form av el för att drivas och denna el måste på något sätt ta sig från källan in i apparaterna. Som ett exempel kan vi ta en dator, vilket är något som många av oss använder dagligen både i arbetsrelaterade och privata situationer. I datorn sköts strömförsörjningen av ett nätaggregat och utan ett sådant skulle din dator inte fungera. Olika delar av en dator behöver olika höga eller låga spänningar av el och det är nätaggregatets jobb att omvandla strömmen på ett sätt som gör att alla delar får den spänning de behöver. Nätaggregatet är alltså avgörande i strömförsörjningen när det kommer till datorns funktion och det är därmed viktigt att se till att din dator har ett bra sådant, för att undvika att skador uppstår om aggregatet skulle gå sönder.

Sammanfattning

El och energi används till det mesta och av de flesta i vårt dagliga samhälle och kanske är vi inte ens medvetna om när vi använder det. När din batteritid på mobiltelefonen har blivit rött innebär det att den energi i form av batteritid som telefonen innehöll börjar ta slut och måste fyllas på. Energi kan lagras för att användas vid senare tillfällen, till exempel via en power bank till din mobil, som då fungerar som ett extrabatteri. I större skala kan nämnas solceller. Dessa samlar ihop energi från solen och dagsljuset, lagrar den och använder den sedan när det är mörkt. Dessa är utmärkta att använda under sommarhalvåret då vi i Sverige generellt har mer soltimmar än under resten av året. Energin som lagras under sommarens ljusa dagar kan sedan användas under vinterns mörka dagar och kvällar. Utnyttjas solcellerna maximalt kan de stå för hela 40 % av ett hushålls totala energiförbrukning.

Leave a Comment