Om robotens historia

Långt innan människor stormade biosalongerna på 1970-talet för att se den första Star Wars-trilogin och den ökända roboten R2D2, har människan haft en fascination för dessa automatiserade maskiner. Faktum är att robotens historia börjat långt tidigare i vår historia och sträcker sig till den antika världen när både grekiska och kinesiska tekniker började skapa rörliga figurer. Den tidigaste historien hittar vi hos grekerna och teknikern Ktesbius som utvecklade både rörliga figurer och automatiska vattenklockor, där även den grekiska matematikern Archytas av Tarentum skapade en mekanisk fågel som drevs av vattenånga. Just i den antika Grekland fanns även myter om robotliknande gudar, såsom Talos, bronsmannen – vars ursprung representerade både teknisk utveckling och magiska krafter för grekerna.

Även i Asien fanns det tidigt ett intresse för robotar och i det forntida Kina, har man hittat texter från 900-talet f.Kr, att kungen Mu av Zhou fick en robotliknande figur av teknikern Yan Shi. Gåvan teknikern presenterade för sin kung var en mekanisk figur som kunde röra på sig och enligt historien även sjunga och var så lik en människa att man kunde missta roboten för en levande människa. Vad som hände roboten och teknikern är fortfarande en mystisk historia. Från Leonardo Da Vincis’ dagböcker från 1500-talet har man även upptäckt geniets intresse för mekaniska robotar, där han konstruerade ett mekaniskt lejon i metall som kunde röra sig och även sketcher som visade en rörlig metallriddare utformad för att strida i krig.

Roboten under industriella revolutionen

Den moderna tolkningen av robotar börjar sin historia runt den industriella revolutionen på 1800-talet, när visionärer och författare såsom brittiska Mary Shelley, började inkludera dessa artificiella livsformer i våra sagor och visioner för framtiden. Under denna period handlade det ofta om skräckinjagande varelser som fallet är i Shelleys Frankenstein bok, om det läskiga Frankenstein monstret och forskaren Dr. Frankenstein. Det var också under den industriella revolutionen som det blev en fokus på just automatik och robotteknik då ingenjörer och matematiker började utveckla olika tekniker. Olika maskiner och utvecklingar såsom ångmaskiner och elektricitet ledde till ett större intresse för just robotteknik, där den matematiska pionjären Ada Lovelace utforskade framtiden genom teorier kring datorprogrammering och kodning. Lovelace banade därmed även vägen till programmering som blev essentiellt för robottekniken under 1900-talet.

Teori och modern tolkning

Ordet robot myntades av den tjeckiska författaren Karel Capek i pjäsen ”R.U.R” akronym för ”Rossums universella robotar” år 1921. I samma spår som Shelleys Frankenstein, var roboten i Capeks pjäse en mörk uppfinning av en forskare vars robot senare mördade honom, vilket även visar på både en fascination och rädsla för dessa mekaniska varelser. Den klassiska filmen Metropolis av regissören Fritz Langs släpptes 1927 och är den första mänskliga roboten på film och blev därefter en stor inspiration för filmskapare, musiker och konstnärer världen över. Futuristen Isaac Asimov började på 40-talet att beskriva olika slags robottekniker som skulle bana vägen för en industriell värld av robotar och robotteknik, vilket till stora delar stämmer i de tunga industrierna idag.

Den moderna roboten

I huvudsak är den moderna roboten en skapelse från 1940-talet när Norbert Wiener utvecklar sina teorier kring artificiell intelligens eller A.I och dess cybernetiska principer. Året 1948 samma år som Wiener släpper sin forskning i ämnet, gör den brittiska pionjären William Grey Walter de första robotarna Elsie och Elmer med enkel elektronik. Några år senare på 50-talet utvecklar George Devol den första programmerbara roboten Unimate. Devol och partnern Engelberger startar även 1956 det första robotföretaget. Deras första robot Unimate skulle sedan användas i GM bilfabrik på 60-talet och blev därmed den första industriella roboten av sitt slag. Utvecklingen och ökningen av dataindustrin ledde också till att tekniken för datorer samt robottekniker utvecklades tillsammans, vilket även gjorde att man började utveckla A.I; där robotarna blev mer avancerade än tidigare.

Robotteknik nu och i framtiden

Det har tagit en relativt kort tid för robotar att bli en stor del av den moderna människans liv och faktum är att de allra flesta innovationer som gjorts i robotteknik och artificiell intelligens påbörjades för 60 år sedan och har sedan dess omdefinierat världens industriella processer. I framtiden kommer det däremot inte bara handla om maskiner i fabriker och industrier, då en växande robotindustri och mer utvecklad vetenskap kommer sprida robottekniken till olika fält. Redan idag är robotar utsprida i länder som Japan i områden såsom underhållning, leksaker och assistenter för äldre människor. I framtiden kommer programmeringen och tekniken förbättras vilket betyder att de kommer ta över många jobb. Kanske är det även så att A.I robotar kommer att utforska rymden i deras nästa etapp.

Leave a Comment